אנגיוגרפיה פלואורסנטית

(0)
לדרג

אנגיוגרפיה פלואורסנטית מבוצעת במטרה להעריך את זרימת הדם לכלי הדם בחלק האחורי של העין ומסייעת באבחון בעיות בעיניים

מאת: ד"ר עמית עקירוב

אנגיוגרפיה פלואורסנטית היא בדיקת עיניים המבוססת על צבע מיוחד ומצלמה להערכת זרימת הדם ברשתית ובכורואיד, שתי השכבות בחלק האחורי של העין.

אופן ביצוע הבדיקה

בתחילת הבדיקה יטפטף איש צוות רפואי טיפות עיניים להרחבת האישונים. בהמשך, הנבדק יניח את הסנטר באזור המיועד ויצמיד את מצחו לדופן תומכת במטרה למנוע תזוזה של הראש במהלך הבדיקה. איש הצוות הרפואי ישלים מספר תמונות של החלק הפנימי של העין ולאחר השלמת מקבץ הצילומים הראשון, יוזרק חומר צבע (פלואורסצין) לוריד, לרוב באוזר המרפק. לאחר מכן מצלמה מיוחדת תצלם תמונות במהלך מעבר חומר הצבע דרך כלי הדם בחלק האחורי של העין. בעת החדרת המחט חלק מהנבדקים יתלוננו על כאב מתון, בעוד אחרים מדווחים על תחושת צביטה או עקצוף בלבד. בעת הזרקת חומר הצבע תתכן תחושת בחילה או חום, שיחלפו במהירות. חומר הצבע יוביל לשינוי צבע השתן לכהה יותר, וייתכן כי לשתן יהיה צבע כתום למשך 1-2 ימים לאחר הבדיקה.

כיצד להתכונן לבדיקה?

יש להגיע לבדיקה בליווי אדם נוסף, מאחר ולאחר הבדיקה צפוי טשטוש ראיה למשך כ-12 שעות ולא ניתן לנהוג ברכב. ייתכן וטרם הבדיקה הרופא המטפל יבקש הפסקת טיפול תרופתי העשוי להשפיע על תוצאות הבדיקה ויש לעדכן את הרופא על אלרגיות ידועות, בפרט תגובות ליוד. כמו כן, יש להסיר עדשות מגע לפני הבדיקה. על נשים לעדכן את איש הצוות הרפואי אם הן בהיריון.

מטרות הבדיקה

הבדיקה מבוצעת במטרה להעריך את זרימת הדם לכלי הדם בשתי השכבות בחלק האחורי של העין ועשויה לשמש גם לאבחון בעיות בעיניים או לקבוע את ההשפעה של טיפולים מסוימים על העיניים.

תוצאות הבדיקה

במצב תקין, כלי הדם במראה וגודל תקינים, ללא עדות לכלי דם חריגים חדשים ולא חסימה או דלף מכלי הדם.

בנוכחות חסימה או דלף, התמונות ימפו את מיקום הבעיה למתן טיפול אפשרי. ממצאים חריגים בבדיקת אנגיוגרפיה פלואורסנטית עשויים לנבוע מבעיות בזרימת הדם (דוגמת חסימה של העורקים), ממאירות, רטינופתיה, לחץ דם גבוה, דלקת או בצקת, ניוון מקולארי, הגדלת כלי דם קטנים ברשתית, או גידולים.

בדיקה עשויה לסייע גם באבחנת היפרדות של הרשתית או חסימה של כלי הדם של הרשתית.

סיכונים

קיים סיכון קטן לזיהום בכל בדיקה בה חודרים את העור. לעתים רחוקות, נבדק סובל מרגישות-יתר לחומר הצבע ועשוי להתלונן על סחרחורות או תחושת עילפון, יובש בפה או ריור מוגבר, פריחה עורית, עליה בקצב הלב, טעם מתכתי בפה או בחילות והקאות. תגובות אלרגיות חמורות הן נדירות.

לאחר הבדיקה השתן יהיה כהה יותר, ועשוי להיות בצבע כתום למשך יום או יומיים.

בואו לדבר על זה בפורום רפואת עיניים.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום