בדיקת PSA (Prostate Specific Antigen)

(4)
לדרג

מדריך בדיקות רפואיות: בדיקת PSA (Prostate Specific Antigen) היא אחת הבדיקות הראשוניות בתהליך אבחון סרטן הערמונית. כיצד היא מתבצעת, וכיצד מתמודדים עם התוצאות?

מאת: ד"ר עמית עקירוב



חלבון PSA (Prostate Specific Antigen) מיוצר על-ידי תאי ערמונית ובדיקת דם להערכת רמות PSA מבוצעת במטרה לסייע באבחון של סרטן ערמונית בגברים ולמעקב אחר חולים עם ממאירות של הערמונית.



אופן ביצוע הבדיקה

בדיקת רמת PSA מבוססת על בדיקת דם פשוטה. כאשר מחדירים מחט לצורך דגימת דם, חלק מהנבדקים חשים כאב מסוים, כאשר אחרים חשים דקירה קטנה או עקצוץ בלבד. לאחר הבדיקה ייתכן שטף דם קטן, הצפוי להיעלם במהירות.


כיצד להתכונן לבדיקה?

יש לוודא כי הרופא המטפל מעודכן בטיפול התרופתי שנוטל הנבדק, מאחר וחלק מהתרופות עשויות להשפיע על רמות PSA, ובעקבות זאת ייתכנו תוצאות תקינות באופן שגוי. לא נדרשת כל הכנה מיוחדת טרם הבדיקה.

מטרות הבדיקה

בדיקת PSA משמשת כבדיקת סקירה לסרטן ערמונית בגברים; מעבר לכך, בדיקת PSA משמשת למעקב אחר חולים לאחר טיפול כנגד סרטן ערמונית, במטרה לזהות הישנות של המחלה הממארת; כמו כן, הבדיקה מבוצעת לעתים בעקבות עדות לממצאים חריגים בבדיקה גופנית של הערמונית על ידי איש צוות רפואי. מדידת רמות PSA עשויה להגדיל את הסיכוי לאבחן סרטן ערמונית בשלב מוקדם מאוד. עם זאת, קיימת מחלוקת בכל הנוגע לחשיבות בדיקות סקירה המבוססות על רמות PSA ונראה כי אין תשובה אחת הנכונה לכלל הגברים.

לפני ביצוע הבדיקה מומלץ לערוך דיון בין הנבדק לרופא בנוגע לסיבות בעד ונגד ביצוע בדיקת PSA. אם מחליטים על השלמת הבדיקה, בדיקת PSA מבוצעת לרוב כל שנה במסגרת בדיקת הסקירה של גברים בגילאי 50-75 שנים, בהיעדר גורמי סיכון אחרים. בדיקת PSA מבוצעת כל שנה החל מגיל 40-45 שנים בנבדקים בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן ערמונית (דוגמת היסטוריה משפחתית של סרטן ערמונית, בעיקר באחד האחים או באב).

תוצאות הבדיקה

בדיקת רמת PSA אינה יכולה לאבחן סרטן ערמונית, מאחר ואבחון זו נקבעת רק על-סמך ביופסיה של הערמונית. הרופא המטפל יבחן את רמת PSA וייקח בחשבון את גיל הנבדק, מוצא, טיפול תרופתי ומשתנים אחרים, במטרה לקבוע אם הבדיקה תקינה ואם יש צורך בבדיקות נוספות. רמת PSA תקינה מוגדרת כרמה נמוכה מ-4.0 ננוגרם למיליליטר.

בגברים בשנות החמישים לחייהם ובגברים צעירים יותר רמת PSA תקינה נמוכה מ-2.5 ננוגרם למיליליטר, ומנגד, בקשישים רמות PSA מעט גבוהות יותר, בהשוואה לגברים צעירים יותר. רמת PSA גבוהה מלווה בסיכוי מוגבר לסרטן ערמונית.
בדיקת PSA הינה כלי חשוב לזיהוי סרטן ערמונית, אך אינה חסינה מתקלות וגורמים שונים עשויים להביא לעליה ברמות PSA, כולל ערמונית מוגדלת, זיהום בערמונית או בדרכי השתן, בדיקות שבוצעו לאחרונה בשלפוחית השתן (ציסטוסקופיה) או בערמונית (ביופסיה) או הכנסה לאחרונה של קטטר שתן.

בהחלטה על הצעד הבא הרופא המטפל ייקח בחשבון את הגיל המטופל, בדיקות PSA קודמות ומהירות השינוי ברמות החלבון, נוכחות גוש בערמונית במסגרת הבדיקה גופנית, נוכחות תסמינים אחרים או גורמי סיכון אחרים לסרטן ערמונית. בגברים בסיכון גבוה יש מקום להשלים בדיקות נוספות והרופא המטפל עשוי להמליץ על בדיקה חוזרת של רמות PSA, לרוב בתוך שלושה חודשים; השלמת ביופסיה של הערמונית; בדיקה חוזרת להערכת רמות fPSA (Free PSA); או בדיקת שתן ל-PCA-3.

בגברים שטופלו כנגד סרטן ערמונית, רמת PSA עשויה להצביע על התועלת של הטיפול ואם חלה הישנות של המחלה הממארת. לעיתים קרובות, רמת PSA עולה לפני הופעת תסמינים, ולעיתים מקדימה הופעת תסמינים בחודשים או שנים.

סיכונים

קיימים הבדלים בגודל הוורידים והעורקים בין נבדקים שונים ולעתים קיים קושי בהשגת דגימת דם ממטופלים מסוימים. יתר הסיכונים הכרוכים בדגימת דם הם קטנים מאוד וכוללים דימום משמעותי, התעלפות או תחושת סחרחורת, הצטברות דם מתחת לעור או זיהום (סיכון קטן עקב פגיעה בשלמות העור).

בואו לדבר על זה בפורום סרטן הערמונית.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום