בדיקת אולטרה-סאונד של העין וארובת העין

(0)
לדרג

מדריך בדיקות רפואיות: בדיקת אולטרה-סאונד של העין וארובת העין משמשת להערכת חולים עם קטרקט או בעיות עיניים אחרות

מאת: מומחה

 מאת: ד"ר עמית עקירוב

בדיקת אולטרה-סאונד של העין וארובת העין משמשת להערכת אזור העין ולהערכת הגודל והמבנים של העין.

אופן ביצוע הבדיקה

הבדיקה מבוצעת לרוב במרפאת רופא עיניים או במחלקת עיניים. לפני ביצוע הבדיקה מאלחשים את העיניים באמצעות טיפות עיניים ולאחר מכן מציבים את מתמר האולטרה-סאונד אל מול העין. בדיקת אולטרה-סאונד במבוססת על גלי קול בתדירות גבוהה, העוברים דרך העין. ההחזר של גלי הקול יוצר תמונה של מבנה העין. הבדיקה אורכת כ-15 דקות.

ישנם שני סוגי סקירות:

·     A-Scan – במקרה זה הנבדק יושב על כיסא, מניח את הסנטר על התקן סנטר ומסתכל קדימה. ניתן לבצע את הבדיקה גם בשכיבה על הגב, כאשר במקרים אלו נעזרים בכוס מלאה בנוזל המונחת מול העין לצורך הבדיקה.

·     B-Scan – הנבדק יושב על כיסא ומתבקש להביט לכיוונים שונים, הבדיקה לרוב מבוצעת בעיניים עצומות, כאשר הבודק מורח ג'ל על העור שעל העפעפיים.

הבדיקה מבוצעת לאחר אלחוש של העיניים ולכן לא צפויה כל אי-נוחות במהלך הבדיקה.

כיצד להתכונן לבדיקה?

אין צורך בהכנה מיוחדת לקראת הבדיקה.

מטרות הבדיקה

הבדיקה עשויה לשמש להערכת חולים עם קטרקט או בעיות עיניות אחרות. בדיקת אולטרה-סאונד של העין מסוג A משמשת להערכת מדידות העין לקביעת העוצמה המתאימה של שתל עדשה לפני ניתוח קטרקט. בדיקה מסוג B מבוצעת להערכת החלק הפנימי של העין או החלל מאחורי העין, אותו לא ניתן להדגים ישירות, למשל בנוכחות קטרקט או מצבים אחרים המקשים על הרופא לבחון את החלק האחורי של העין. הבדיקה עשויה לסייע באבחנת היפרדות רשתית, גידולים, או מחלות אחרות.

תוצאות הבדיקה

במצב תקין, בבדיקה מסוג A, מדידות העיניים הן בטווח התקין; בבדיקה מסוג B, המבנים של העין וארובת העין במראה תקין. במקרים חריגים, בדיקת אולטרה-סאונד של העין עשויה להדגים דימום לזגוגית; ממאירות של הרשתית (רטינובלסטומה), מתחת לרשתית או באזורים אחרים של העין (דוגמת מלנומה); נזק לרקמה או פגיעה בארובת העין; גופים זרים; היפרדות רשתית; או נפיחות עקב מצבים דלקתיים.

סיכונים

למניעת שריטה של הקרנית, אין לשפשף את העין עד להיעלמות ההשפעה המאלחשת של טיפות העיניים (כ-15 דקות). פרט לכך, אין סיכונים נוספים.

 בואו לדבר על זה בפורום רפואת עיניים.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום