בדיקת אק"ג

(0)
לדרג

מדריך בדיקות רפואיות: אק"ג היא בדיקה לא כואבת להערכת תפקוד הלב ומהירותו

מאת: ד"ר עמית עקירוב



בדיקה אלקטרוקרדיוגרפית (אק"ג) הינה תרשים המתעד את הפעילות החשמלית של הלב.

אופן ביצוע הבדיקה

הבדיקה מבוצעת כאשר הנבדק שוכב ולאחר ניקוי מספר אזורים בידיים, ברגליים ועל החזה, יחוברו מספר מדבקות (אלקטרודות) לאותם אזורים. לעתים נדרש לגלח או לאסוף שיערות על-מנת שניתן יהיה להדביק את המדבקות או האלקטרודות לעור. ייתכנו שינויים במספר האלקטרודות. האלקטרודות מחוברות באמצעות חוטים למכשיר הממיר את האותות החשמליים לקווים, המודפסים לרוב על נייר והרופא בוחן את תוצאות הבדיקה.

במהלך הבדיקה הנבדק יתבקש שלא לזוז ואיש צוות רפואי עשוי לבקש לעצור את הנשימה למספר שניות במהלך הבדיקה. חשוב לבצע את הבדיקה בתנאים רגועים וחמים, מאחר וכל תנועה, כולל צמרמורות, עשויה להשפיע על התוצאות. לעתים הבדיקה מבוצעת בזמן פעילות גופנית או במתח קל במטרה לזהות שינויים בלב ובמקרה זה הבדיקה קרויה מבחן מאמץ.

בדיקת אק"ג אינה כרוכה בכל כאב. במגע ראשון תתכן תחושת קור בעת חיבור האלקטרודות למקומן. במקרים נדירים תתכן פריחה או גירוי של העור באזור בו הוצבו האלקטרודות.

כיצד להתכונן לבדיקה?

חשוב לוודא כי הרופא יודע על כל התרופות אותן נוטל הנבדק מאחר וחלק מהתרופות עשויות להשפיע על תוצאות הבדיקה. יש להימנע מפעילות גופנית או שתיית מים קרים מיד לפני בדיקת אק"ג מאחר ואלו עשויים להשפיע על תוצאות הבדיקה.

מטרות הבדיקה

תרשים אק"ג מבוצע בכדי לזהות סימנים לנזק לשריר הלב, הערכת מהירות פעילות הלב ואם הלב פועל באופן תקין, בחינת ההשפעה של תרופות או התקנים המשמשים לשליטה בקצב הלב (דוגמת קוצב לב) והערכת גודל ומיקום חללי הלב.

לעתים קרובות, בדיקת אק"ג היא הבדיקה הראשונה המבוצעת במטרה לקבוע נוכחות מחלת לב. הבדיקה עשויה לשמש להערכת נבדקים המתלוננים על כאבי חזה או דפיקות לב, מטופלים המיועדים להתערבות ניתוחית, חולים עם בעיות לבביות בעבר או במטופלים עם סיפור משפחתי ענף של מחלות לב.

תוצאות הבדיקה

במצב תקין, קצב הלב נע בין 60-100 פעימות לדקה, עם פעילות חשמלית סדירה. ממצאים חריגים בתרשימי אק"ג עשויים להצביע על פגיעה או שינוי במבנה שריר הלב, הפרעות במאזן המלחים בדם, מומי לב מולדים, הגדלה של הלב, הצטברות נוזל סביב הלב, דלקת של הלב, אירוע לבבי בהווה או בעבר, הפרעה באספקת הדם לעורקי הלב או הפרעות קצב לב.

סיכונים 

בדיקת אק"ג אינה כרוכה בכל סיכון.

בואו לדבר על זה בפורום קרדיולוגיה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום