בדיקת דם סמוי בצואה

(0)
לדרג

איך אוספים צואה לבדיקת דם סמוי, מאילו סוגי מזון להימנע ערב הבדיקה ואיך מפענחים תוצאות?

מאת: ד"ר עמית עקירוב

בדיקת דם סמוי בצואה משמשת לזיהוי שרידי דם בדגימת צואה, העשויים להופיע גם ללא עדות ברורה לדימום גלוי. 

אופן ביצוע הבדיקה

במרבית המקרים, המטופל אוסף דגימת צואה קטנה בביתו ובחלק מהמקרים הרופא עשוי לאסוף כמות צואה קטנה במהלך בדיקה רקטאלית. אם הבדיקה מבוצעת בבית המטופל אזי על המטופל לאסוף דגימת צואה משלוש פעילויות מעיים, אחת אחרי השנייה. על הנבדק למרוח כמות צואה קטנה על כרטיס לכל פעילות מעיים ובסיום התהליך לשלוח את הכרטיס לבדיקות במעבדה. במעבדה מוסיפים תמיסה לדגימה ובנוכחות דם בצואה צפוי שינוי בצבע הדגימה.

ישנן מספר אפשרויות לאיסוף הדגימות, כולל איסוף הצואה לשקית פלסטיק המונחת על האסלה ומקובעת באמצעות מושב האסלה ולאחר מכן העברת הדגימה למיכל נקי; חלק מערכות הבדיקה מספקות ציוד מיוחד המשמש לאיסוף הדגימה ולאחר מכן העברתה למיכל נקי. אין לאסוף דגימות צואה ממי השירותים, מאחר שדגימות אלו עלולות להוביל לתוצאות שגויות. ביילודים וילדים קטנים עם חיתולים, ניתן להציב שקית פלסטית על החיתול וכך להפריד את הצואה מהשתן, מאחר ותערובת של צואה עם שתן עלולה לפגום בדגימה. בכל מקרה, יש להקפיד על הוראות היצרן כיצד לאסוף את הצואה. באופן זה הבדיקה מדויקת יותר.

כיצד להתכונן לבדיקה?

חלק ממוצרי המזון עלולים להשפיע על תוצאות הבדיקה. יש להימנע ממוצרי המזון הבאים שלושה ימים לפני הבדיקה: בשר אדום, מלון, ברוקולי לא-מבושל, לפת, צנון וחזרת. בנוסף, גם חלק מהתרופות עלולות להפריע לבדיקה, כולל תוספי ויטמין C, אספירין, נוגדי-דלקת שאינם סטרואידים דוגמת איבופרופן ונפרוקסן. יש לברר עם הרופא או האחות אם יש להפסיק את הטיפול התרופתי לפני הבדיקה. אין להפסיק או לשנות טיפול תרופתי ללא התייעצות תחילה עם איש צוות רפואי.

מטרות הבדיקה

הבדיקה נועדה לזהות עדות לשרידי דם ממערכת העיכול ועשויה לשמש כבדיקת סקירה לסרטן מעי גס, בנוכחות תלונות על כאבי בטן, שינויים בפעילויות מעיים או ירידה במשקל, בחולים עם אנמיה או במטופלים המדווחים על יציאות דמיות או שחורות כזפת.

תוצאות הבדיקה

תוצאה שלילית בבדיקה משמעותה העדר דם בצואה. ממצאים חריגים בבדיקה עשויים לנבוע מכל גורם המוביל לדימום מהקיבה או ממערכת העיכול, כולל סרטן מעי גס או גידולים אחרים במערכת העיכול, פוליפים במעי הגס, דליות בוושט, דלקת של הוושט או הקיבה, זיהומים במערכת העיכול, טחורים, מחלת מעי דלקת, או כיב קיבה. תוצאה חיובית בבדיקה עשויה להתקבל גם במקרים של דימום מהאף או שיעול עם כיח דמי שלאחר מכן נבלע ומגיע לקיבה. במקרים של תוצאות חריגות נדרש מעקב של הרופא המטפל.

סיכונים

בבדיקות דם סמוי בצואה ייתכנו תוצאות חיוביות-שגויות ותוצאות שליליות-שגויות. ניתן להפחית את שיעור הטעויות בבדיקה עם הקפדה על מילוי ההוראות לאיסוף הדגימות והימנעות ממוצרי מזון ותרופות מסוימות.

בואו לדבר על זה בפורום גסטרואנטרולוגיה - הלל יפה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום