בדיקת שתן

(0)
לדרג

מדריך בדיקות רפואיות: בדיקת שתן היא אחת הבדיקות הנפוצות להערכה ראשונית של מחלות רבות. איך לעשות אותה נכון?

רופא אנדוקרינולוג
03-9377182

בדיקת שתן היא בדיקה מיקרוסקופית של השתן, הכוללת מספר בדיקות לזיהוי מרכיבים שונים המופיעים בשתן.
 
אופן ביצוע הבדיקה
 
דרושה דגימת שתן בתוך כוסית מתאימה. שתי שיטות נפוצות לאיסוף שתן כוללות איסוף שתן במהלך 24 שעות ודגימה נקיה של שתן באמצע זרם. הדגימה נשלחת למעבדה, בה נערכות בדיקות לצבע ומראה השתן; המשקל הסגולי של השתן; המראה המיקרוסקופי כולל נוכחות תאים, גבישים, רירי ומרכיבים אחרים וכן זיהוי חיידקים ופתוגנים אחרים בשתן; וההרכב הכימי של השתן, באמצעות מקלונים קטנים המכילים פדים של כימיקלים המשנים צבע כאשר באים במגע עם המרכיב הרלוונטי.


כיצד להתכונן לבדיקה?
 
תרופות מסוימות עשויות להשפיע על צבע השתן, אך אין מדובר בסימן למחלה. הרופא המטפל ידריך את הנבדק על הצורך בהפסקת תרופות מסוימות, העשויות להשפיע על ממצאי הבדיקה. תרופות העשויות להביא לשינוי צבע השתן כוללות, בין היתר, תוספי ברזל, תרופות אנטיביוטיות, תרופות פסיכיאטריות ונוגדי-פרכוסים.
 
מטרות הבדיקה
 
בדיקת שתן מבוצעת לעיתים כחלק מהבדיקה הרפואית השגרתית להערכת סימנים מוקדמים למחלה; בחולים עם סימנים של סוכרת או מחלת כליות, או למעקב אחר חולים המטופלים למחלות אלו; להערכת נוכחות דם בשתן; ולאבחנה של זיהום בדרכי השתן. ישנה עוד רשימה ארוכה של מצבים בהם יש מקום להשלמת בדיקת שתן.
 
תוצאות הבדיקה
 
במצב תקין, צבע השתן עשוי להשתנות משתן חסר צבע ועד לשתן בצבע צהוב כהה. מוצרי מזון מסוימים (דוגמת אוכמניות) עשויים לצבוע את השתן באדום. לרוב, סוכר, קטונים, חלבון ובילירובין אינם מופיעים בשתן. כמו כן, נוכחות המוגלובין, ניטריטים, תאים דם אדומים או תאי דם לבנים היא חריגה. ערכים תקינים יכולים להשתנות מעט מאוד בין מעבדות שונות. ממצאים חריגים בבדיקת השתן עשויים להצביע על מחלה ויש לדון עם הרופא המטפל אודות משמעות ממצאי הבדיקה.
 
סיכונים
 
הבדיקה אינה כרוכה בכל סיכון.

בואו לדבר על זה בפורום רפואת משפחה.

  • קבע פגישה
  • שאל אותי
רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום