גסטרוסקופיה

(0)
לדרג

מדריך בדיקות רפואיות: גסטרוסקופיה היא בדיקה פנימית לאבחון בעיות ומחלות של מערכת העיכול. למי מתאימה הבדיקה? כיצד היא נעשית והאם יש בה סיכון?

מאת: ד"ר עמית עקירוב

גסטרוסקופיה או EGD (Esophagogastroduodenoscopy) הינה בדיקה להערכת הוושט, הקיבה והחלק הראשון של המעי הדק. הבדיקה מבוצעת באמצעות מצלמה קטנה (אנדוסקופ גמיש), המוחדרת דרך הגרון.

אופן ביצוע הבדיקה

הבדיקה מבוצעת לאחר מתן חומר מטשטש ומשכך כאבים, כך שהמטופל אינו חש בכאב ואינו זוכר את הפרוצדורה. לעיתים נעשה שימוש בתרסיס חומר הרדמה לחלל הפה למניעת שיעול או השתנקות כאשר מחדירים את האנדוסקופ. חומר ההרדמה עשוי להקשות על הבליעה, אך השפעתו פגעה זמן קצר לאחר הפרוצדורה. מגן פה יוחדר להגנה על השיניים ועל האנדוסקופ. יש לוודא כי שיניים תותבות הוסרו לפני הבדיקה.

במרבית המקרים, יורכב עירוי לוריד בזרוע, על-מנת לאפשר מתן תרופות דרך הוריד במהלך הפרוצדורה. המטופל יתבקש לשכב על צד שמאל ולאחר התחלת ההשפעה של החומר המטשטש, האנדוסקופ יוחדר דרך הוושט לקיבה ולתריסריון. אוויר יוזרם דרך האנדוסקופ על-מנת להקל על הרופא לראות את המבנים. במהלך הבדיקה ייבחנו הדפנות של הוושט, הקיבה וחלק מהתריסריון, כאשר דרך האנדוסקופ ניתן ליטול ביופסיות (דגימות רקמות לבחינה מתחת למיקרוסקופ). יתרה מזאת, במהלך הפרוצדורה ניתן לבצע טיפולים מסוימים, דוגמת מתיחה או הרחבה של אזור מוצר בוושט. בתום הבדיקה, הנבדק יקבל הוראה להימנע ממוצרי מזון ונוזלים עד לחזרת רפלקס ההקאה (למניעת שאיפת מזון או נוזלים לריאות והשתנקות). הבדיקה אורכת 5-20 דקות.

כיצד להתכונן לבדיקה?

טרם הבדיקה יש להימנע מאכילה במשך 6-12 שעות. על הנבדק לחתום על טופס הסכמה מדעת. ייתכן ותינתן הוראה להפסקת טיפול באספירין ותרופות אחרות לדילול הדם למשך מספר ימים לפני הבדיקה.

מטרות הבדיקה

גסטרוסקופיה מבוצעת בנוכחות תסמינים חדשים, תסמינים לא-מוסברים או היעדר תגובה לטיפול, דוגמת צואה שחורה או הקאה דמית, תחושת עליית מזון חזרה, תחושת שובע מוקדם, תחושה כי המזון נתקע מאחורי עצם החזה, צרבת, אנמיה לא-מוסברת, כאב או אי-נוחות בבטן עליונה, קשיי בליעה או כאבים בזמן בליעה, ירידה לא-מוסברת במשקל הגוף, בחילות או הקאות שאינן חולפות.

הרופא המטפל עשוי להמליץ על הבדיקה גם בחולים עם שחמת כבד, להערכת נוכחות דליות בדופן הוושט, העשויות לדמם בעתיד; בחולים עם מחלת קרוהן; או בחולים הנדרשים להמשך מעקב או טיפול לאחר שנקבעה אבחנה מסוימת. הבדיקה עשויה לשמש גם לדגימת רקמה לביופסיה.

תוצאות הבדיקה

במצב תקין, הוושט, הקיבה והתריסריון בעלי מראה חלק וצבע תקין, ללא עדות לדימומים, נגעים, כיבים או תהליכי דלקת. תוצאות חריגות בבדיקת גסטרוסקופיה עשויות להצביע על מחלת צליאק, טבעות בוושט, דליות בוושט (ורידים נפוחים בדופן הוושט עקב שחמת כבד), דלקת וושט (דלקת או נפיחות בדופן הוושט), דלקת קיבה (דלקת או נפיחות בדופן הוושט או הקיבה), מחלת החזר קיבה-וושט (מצב בו מזון או נוזלים מהקיבה דולפים מעלה לוושט), בקע סרעפתי (מצב בו חלק מהקיבה בולט לחזה דרך פתח בסרעפת), קרע או היצרות של הוושט, גידולים או נגעים ממאירים בוושט, קיבה או תריסריון, או כיבים בקיבה או בתריסריון.

סיכונים

קיים סיכון קטן להתנקבות (חור) בקיבה, בתריסריון או בוושט. כמו כן, קיים סיכון קטן לדימום מאתר הביופסיה. כמו כן המטופל עלול לפתח תגובה לאחת התרופות המשמשות במהלך הפרוצדורה, העלולות לגרום לדום נשימה, קשיי נשימה, הזעת-יתר, לחץ דם נמוך, קצב לב איטי או התכווצות של מיתרי הקול. עם זאת הסיכון קטן מאחד מבין כל אלף נבדקים.

בואו לדבר על זה בפורום גסטרואנטרולוגיה - הלל יפה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום