מעבדת שינה

(0)
לדרג

מדריך בדיקות רפואיות: מתי מפנים לבדיקת מעבדת שינה ומה בדיוק עושים שם?

מאת: ד"ר עמית עקירוב


בדיקת מעבדת שינה (Polysomnography) היא בדיקת שינה, המתעדת תפקודים מסוימים של הגוף במהלך השינה או ניסיון שינה. בדיקה זו משמשת לאבחון של הפרעות שינה.

אופן ביצוע הבדיקה

ניתן לחלק את מצבי השינה לשניים: האחד, שינת REM (Rapid Eye Movement או תנועות עיניים מהירות), כאשר בשלב זה מופיעים מרבית החלומות ובמצבים תקינים, אין תנועת שרירים במהלך שלב זה, למעט העיניים והנשימה; והשני, שינה שאינה שינת REM, במהלכה ניתן לזהות שלושה שלבי שינה שונים בבדיקות להערכת פעילות גלי המוח.

בדיקת שינה משמשת להערכת מחזורי השינה ושלבי השינה על ידי הערכת זרימת האוויר במהלך הנשימה, רמת החמצן בדם, תנוחת הגוף, תיעוד פעילות גלי המוח, הערכת מאמץ הנשימה וקצב הנשימה, פעילות חשמלית של השרירים, תנועת עיניים וקצב לב.

בדיקת שינה ניתנת לביצוע במעבדת שינה או בבית.

בדיקת שינה מלאה מבוצעת לרוב במעבדת שינה, כאשר הנבדק מתבקש להגיע כשעתיים לפני שעת השינה, נותר לישון במיטה במעבדה במהלך הלילה, בכדי לבחון דפוס שינה נורמאלי. באנשים העובדים במשמרות לילה, מרכזים רבים מעדיפים לבצע את הבדיקה במהלך שעות השינה הרגילות של הנבדק. הבודק יציב אלקטרודות על הסנטר, קרקפת וקצה העפעפיים, וכן יחבר מוניטורים לתיעוד קצב הלב והנשימה. האלקטרודות מתעדות אותות בזמן עירות ובמהלך שינה. הבדיקה בוחנת את משך הזמן הנדרש עד להירדמות ומשך הזמן הנדרש עד לכניסה לשינת REM. במהלך הבדיקה הנבדק מצוי תחת השגחה של איש צוות, במטרה לעקוב אחר שינויים בנשימה או בקצב הלב. הבדיקה מתעדת את מספר אירועי הפסקות נשימה או אירועים קרובים להפסקת נשימה. בנוסף, ישנו תיעוד של תנועות הנבדק במהלך השינה, כאשר לעיתים ישנה מצלמת וידאו המתעדת את התנועות במהלך השינה.

בדיקת שינה מבוצעת לעיתים בבית הנבדק, כאשר איש צוות יחבר את מכשיר הבדיקה בבית הנבדק. בדיקות שינה בבית הנבדק יבוצעו במקרים חשודים לדום נשימה חסימתי בשינה, בהעדר הפרעות שינה אחרות ובהעדר מחלות רקע משמעותיות, דוגמת מחלת לב או ריאות.

כיצד להתכונן לבדיקה?

בין אם הבדיקה מבוצעת במעבדת שינה או בבית הנבדק, ההכנה של הנבדק היא דומה. על הנבדקים להימנע מנטילת תרופות שינה או צריכת אלכוהול או משקאות המכילים קפאין לפני הבדיקה, מאחר ואלו עלולים להשפיע על דפוס השינה.

מטרות הבדיקה

הבדיקה מסייעת באבחנת הפרעות שינה אפשריות, כולל דום נשימה חסימתי בשינה, נרקולפסיה, או הפרעות תנועה בשינה.

תוצאות הבדיקה

במהלך מבחן שינה עוקבים אחר תדירות אירועי הפסקות נשימה במשך עשר שניות (קרוי אפניאה), או חסימה חלקית של הנשימה במשך עשר שניות (קרוי היפופניאה) וכן אחר פעילות גלי המוח ותנועת השרירים. במרבית הנבדקים ניתן לזהות אירועים קצרים במהלך השינה של הפסקת נשימה או חסימה חלקית. מדד אפניאה-היפופניאה מתאר את מספר אירועי אפניאה והיפופניאה במהלך בדיקת שינה ומשמש לאבחנת דום נשימה חסימתי בשינה.

במצב תקין, מדד אפניאה-היפופניאה נמוך מ-5, כלומר אירועים בודדים בלבד, אם בכלל, של הפסקת נשימה במהלך השינה, וכן דפוס תקין של גלי המוח ותנועת השרירים.

מדד אפניאה-היפופניאה של מעל 5 מעיד על דום נשימה בשינה, כאשר מדד של 5-15 מעיד על הפרעה קלה, מדד של 15-30 מעיד על הפרעה בינונית ומדד אפניאה-היפופניאה של למעלה מ-30 אירועים מעיד על דום נשימה חמור בשינה.

סיכונים

הבדיקה אינה כרוכה בכל סיכון.

 בואו לדבר על זה בפורום הפרעות שינה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום