צילום שיניים

(3)
לדרג

בדיקות רפואיות: מה ההבדלים בין סוגי צילומי השיניים השונים? האם יש סיכון בצילום? מדריך

מאת: ד"ר עמית עקירוב

צילומי שיניים מספקים תמונה של השיניים וחלל הפה. צילומי רנטגן הם צורה של קרינה אלקטרומגנטית, כאשר מבנים צפופים (דוגמת מילוי שיניים או שחזור מתכתי) יחסמו את מעבר הפוטונים ויראו בצבע לבן בתמונה ואילו מבנים המכילים אוויר יופיעו בצבע שחור, כאשר שיניים, רקמה ונוזל מופיעים בגוונים שונים של אפור.

 

 

אופן ביצוע הבדיקה

 

ישנם סוגים שונים של צילומי רנטגן של השיניים:

 

·     צילומי נשך (Bitewing) – הצילום מדגים את כותרות השיניים בשתי הלסתות

 

·     צילום פריאפיקלי (Periapical) - צילום המדגים את מצב השן מהכותרת ועד שורש השן

 

·     צילום אוקלוזלי (Occlusal) – צילום זה מדגים את כל השיניים העליונות והתחתונות בתמונה אחת, כאשר הפילם מצוי בין משטחי הנשיכה של השיניים

 

·     צילום פנורמי (Panoramic) – צילום הדורש מכונה מיוחדת המסתובבת סביב ראש הנבדק. הצילום מדגים את כל הלסתות והשיניים בתמונה אחת. מטרת הצילום היא לתכנן טיפול בשתלי שיניים, לבדוק שן בינה כלואה ולזהות בעיות בלסת. צילום פנורמי אינו טוב לזיהוי חורים בשיניים, אלא אם הפגיעה מתקדמת מאוד ועמוקה.

 

בנוסף, רופאי שיניים רבים עורכים צילומי רנטגן באמצעות טכנולוגיה דיגיטאלית, כאשר ההדמיה מועברת למחשב. היקף הקרינה המועבר במהלך הפרוצדורה קטן יותר בהשוואה לבדיקות המסורתיות. סוגים אחרים של צילומי רנטגן של השיניים יכולים לייצר תמונה תלת ממדית של הלסת. בדיקת CBCT (Cone Beam Computerized Tomography) עשויה לשמש לפני ניתוחי שיניים, בעיקר כאשר מתכננים הכנסת שתלים מרובים.

 

הצילום עצמו אינו כרוך בכל אי-נוחות. חלק מהנבדקים חשים כי לעיסת פיסת פילם מעוררת את רפלקס ההקאה. נשימות עמוקות ואיטיות דרך אף לרוב מביאות להקלה על תחושה זו.

 

כיצד להתכונן לבדיקה?

אין צורך בהכנה מיוחדת. על נשים בהיריון לעדכן את רופא השיניים במצבן.

 

מטרות הבדיקה

 

צילומי רנטגן של השיניים יסייעו באבחנה של מחלות ופציעות של השיניים והחניכיים.

 

תוצאות הבדיקה

 

במצב תקין, צילומי שיניים ידגימו מספר, מבנה ועמדה תקינים של השיניים ועצמות הלסת, ללא עדות לחורים או בעיות אחרות. ממצאים חריגים אפשריים בצילומי שיניים כוללים חריגה במספר גודל ומיקום השיניים; שן כלואה; נוכחות והיקף עששת שיניים; נזק לעצמות (דוגמת דלקת מיסב השן); שבר בלסת; או הפרעות אחרות במבנה השיניים ועצמות הלסת.

 

סיכוני הבדיקה

 

הבדיקה כרוכה בחשיפה מעטה מאוד לקרינה. עם זאת, לעולם אין לחשוף נבדק לקרינה בכמות גדולה מהנדרש. חלוק עשוי עופרת עשוי לשמש לכיסוי חלקי הגוף ולהפחית את החשיפה לקרינה. אין לבצע צילומי רנטגן בנשים הרות, אלא במידה והדבר הכרחי ביותר.

 

בואו לדבר על זה בפורום רפואת שיניים.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום