ציסטוגרפיה

(3)
לדרג

מדריך בדיקות רפואיות: ציסטוגרפיה היא בדיקת רנטגן להערכת שלפוחית השתן. בואו ללמוד על מהלך הבדיקה

מאת: ד"ר עמית עקירוב 

בדיקת ציסטוגרפיה הינה בדיקת רנטגן להערכת שלפוחית השתן, תוך הזרקת חומר ניגוד לתוך השלפוחית דרך השופכה.

אופן ביצוע הבדיקה

בזמן שהנבדק שוכב על שולחן הבודק ימרח חומר מאלחש באזור פתח השופכה ובהמשך יחדיר צנתר (קטטר) דרך השופכה ולתוך שלפוחית השתן. חומר ניגוד מועבר דרך הצנתר עד למילוי שלפוחית השתן או עד שהנבדק ידווח על תחושת מלאות של שלפוחית השתן. כאשר השלפוחית מלאה, יוצב הנבדק בתנוחות שונות כך שניתן יהיה להשלים צילומי רנטגן מזוויות שונות. צילום רנטגן אחרון מבוצע לאחר הסרת הצנתר והתרוקנות שלפוחית השתן, במטרה להעריך את כמות שארית השתן בשלפוחית.

הבדיקה אורכת בסיכומו של דבר כ-30-60 דקות, כאשר תתכן תחושת לחץ בזמן הכנסת הקטטר או דחיפות במתן שתן בזמן החדרת חומר הניגוד לשלפוחית השתן, תחושה שתחלוף בתום הבדיקה. בתום הבדיקה, תתכן תחושת צריבה באזור החדרת הקטטר בזמן מתן שתן.

כיצד להתכונן לבדיקה? 

על הנבדק לרוקן את שלפוחית השתן לפני התחלת הבדיקה. מבצע הפעולה יברר אודות תגובות אלרגיות לחומר ניגוד וכן אודות זיהום פעיל העשוי להקשות על החדרת קטטר שתן.

מטרות הבדיקה

הבדיקה עשויה לשמש במטרה לבחון אפשרות לבעיות בשלפוחית השתן, דוגמת חורים או קרעים, וכן להעריך נוכחות קישור חריג עם שלפוחית השתן (פיסטולה), אבנים בשלפוחית השתן, סעיפים בדופן שלפוחית השתן או השופכה, גידולים של השלפוחית, זיהומים בדרכי השתן, ריפלוקס מהשלפוחית לשופכנים או לזהות גורמים התורמים לזיהומים חוזרים בדרכי השתן. 

תוצאות הבדיקה

במצב תקין, שלפוחית השתן בעלת מראה תקין.

ממצאים חריגים בבדיקה עשויים לכלול אבנים בשלפוחית השתן, קרישי דם בשלפוחית, סעיפים בדופן השלפוחית, זיהום או דלקת של השלפוחית, נגעים בשלפוחית או ריפלוקס משלפוחית השתן לשופכנים.

סיכונים

קיים סיכון מסוים לזיהום עקב החדרת קטטר השתן, העשוי לבוא לידי ביטוי בתחושת צריבה במתן שתן (לאחר היום הראשון), צמרמורות, ירידה בלחץ הדם, חום, עליה בקצב הלב ועליה בקצב הנשימה. היקף החשיפה לקרינה במהלך הבדיקה דומה לחשיפה עקב בדיקות רנטגן אחרות ובדומה לבדיקות אחרות הכרוכות בקרינה, הבדיקה לרוב אינה מבוצעת בנשים מניקות או הרות, אלא אם נקבע כי התועלת עולה על הסיכון.

 בואו לדבר על זה בפורום אורולוגיה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום