ציסטוסקופיה

(8)
לדרג

מדריך בדיקות רפואיות: ציסטוסקופיה היא בדיקה לזיהוי גידולים בשלפוחית השתן או בשופכה. כיצד מתכוננים לבדיקה?

מאת: ד"ר עמית עקירוב



ציסטוסקופיה היא בדיקה המשמשת להדגמת חלל שלפוחית השתן והשופכה באמצעות מצלמה.

אופן ביצוע הבדיקה

ציסטוסקופיה מבוצעת באמצעות ציסטוסקופ – צינור מיוחד בעל מצלמה בקצהו. ישנם שני סוגים של ציסטוסקופ – קשיח וגמיש. ניתן להחדיר את הציסטוסקופ בדרכים שונות, אך הבדיקה דומה וההחלטה על בחירת סוג הציסטוסקופ תלויה במטרת הבדיקה.

הפרוצדורה אורכת כ-5-20 דקות. לאחר ניקוי השופכה משתמשים במאלחש לעור המצפה את השופכה ולאחר מכן מחדירים את הציסטוסקופ דרך השופכה לתוך שלפוחית השתן. תמיסת מים או מלח מוחדרת דרך הציסטוסקופ למילוי השלפוחית ובשלב זה הנבדק יתבקש לתאר את תחושותיו.

כאשר הנוזל ממלא את השלפוחית הוא מוביל למתיחת דופן השלפוחית, בעקבות זאת, הרופא יכול לבחון את כל דופן השלפוחית. במהלך הבדיקה הנבדק ירצה לתת שתן כאשר השלפוחית מלאה. עם זאת, יש להקפיד כי השלפוחית תישאר מלאה עד לתום הבדיקה. אם מזהים רקמה בעלת מראה חריג, ניתן לדגום ביופסיה באמצעות הציסטוסקופ.

במהלך החדרת הציסטוסקופ דרך השופכה לשלפוחית השתן תתכן תחושת אי-נוחות, עם צורך עז לתת שתן כאשר השלפוחית מלאה. במקרים בהם נוטלים דגימת ביופסיה תיתכן תחושת עקיצה קטנה בזמן נטילת הדגימה. לאחר הסרת הציסטוסקופ תתכן תחושת שריפה בשופכה. במהלך היומיים הראשונים לאחר הבדיקה תתכן הופעת דם בשתן או תחושת צריבה בזמן מתן שתן.

כיצד להתכונן לבדיקה?

יש להתייעץ עם הרופא בנוגע לשאלת הפסקת טיפול בתרופות מדללות דם. אם הפרוצדורה מבוצעת בבית חולים או במרכז ניתוחים, יש להגיע לבדיקה בליווי אדם נוסף שילווה את הנבדק לביתו לאחר הפעולה.

מטרות הבדיקה

הבדיקה מבוצעת במטרה לזהות נגעים ממאירים בשלפוחית השתן או בשופכה. כמו כן, הבדיקה משמשת לאבחון והערכת הפרעות בדרכי השתן וגורמים אפשריים לזיהומים חוזרים בדרכי השתן. במקרים אחרים, הבדיקה משמשת לזיהוי הגורם לכאבים במהלך מתן שתן.

תוצאות הבדיקה

במצב תקין, דופן שלפוחית השתן בעל מראה חלק. השלפוחית בעלת גודל, צורה ותנוחה תקינים ואין עדות לחסימה, גידול או אבנים. ממצאים חריגים במהלך הבדיקה עשויים לכלול אבנים בשלפוחית השתן, דלקת כרונית של השופכה, ציסטות, סעיפים, פוליפים, בעיות בערמונית, כיבים, היצרויות של השופכה ועוד.

סיכונים

קיים סיכון קטן לדימום מופרז כאשר נוטלים דגימת ביופסיה במהלך הבדיקה. סיכונים אפשריים נוספים במהלך הבדיקה כוללים זיהום בשלפוחית השתן או קרע של דופן שלפוחית השתן. יש ליצור קשר עם הרופא המטפל אם לאחר הבדיקה מופיעים סימנים של זיהום, כולל צמרמורות, חום, כאבים או ירידה בתפוקת שתן.

 בואו לדבר על זה בפורום אורולוגיה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום