קולפוסקופיה

(0)
לדרג

מדריך בדיקות רפואיות: קולפוסקופיה נדרשת לזיהוי ממאירויות ושינויים בצוואר הרחם

מאת: ד"ר עמית עקירוב





קולפוסקופיה הינה בדיקה המשמשת להדגמת צוואר הרחם, באמצעות אור ומיקרוסקופ. בדיקה זו מסייעת לרופא לזהות ממצאים חריגים ובמידת הצורך להשלים ביופסיה מאזורים שונים בצוואר הרחם.
 
אופן ביצוע הבדיקה
 
הנבדקת שוכבת על השולחן עם רגליים מורמות, בדומה לבדיקה גניקולוגית. הרופא יחדיר לנרתיק מכשיר ייעודי (ספקולום) המאפשר הדגמה טובה יותר של צוואר הרחם. בהמשך תמיסת יוד או חומץ תשמש לשטיפת צוואר הרחם והנרתיק, במטרה לסלק ריר המכסה את פני שטח צוואר הרחם ולזהות טוב יותר אזורים חריגים. הרופא יחדיר את הקולפוסקופ לפתח הנרתיק ויבחן את האזור, תוך השלמת צילומים במהלך הבדיקה.
 
במידה ובמהלך הבדיקה יזוהו אזורים חשודים, תילקח פיסת רקמה קטנה באמצעות כלי ביופסיה קטנים. לעיתים נלקחת דגימת רקמה מהחלק הפנימי של צוואר הרחם ופעולה זו קרויה גרידה (ובלועזית Endocervical Curettage).
 
במהלך הבדיקה תתכן אי-נוחות מסוימת במהלך החדרת הציוד לנרתיק. בהמשך, חלק מהנשים מדווחות על תחושת עקצוץ משנית לתמיסה המוחדרת לצוואר הרחם. עוד ייתכנו תחושת צביטה במהלך נטילת דגימת רקמה, עם התכווצות או דימום קל לאחר הביופסיה. לא צפוי דימום משמעותי לאחר הפעולה ובמקרים אלו יש ליצור קשר עם הרופא. יש להימנע משימוש בטמפונים או כל פריט אחר המוחדר לנרתיק במהלך מספר ימים לאחר ביופסיה.
 
כיצד להתכונן לבדיקה?
 
אין צורך בהכנה מיוחדת לקראת הבדיקה. ייתכן וריקון שלפוחית השתן והמעי לפני הפרוצדורה יפחית מעט מאי הנוחות הכרוכה בפעולה.
 
לפני הבדיקה יש להימנע מהחדרת תכשירים לנרתיק, יש להימנע מקיום יחסי מין במשך 24 שעות לפני הבדיקה ויש לעדכן את הרופא או האחות במידה והנבדקת בהיריון או עשויה להיות בהיריון.
 
לרוב, הבדיקה לא תבוצע במהלך מחזור ווסת עם דימום משמעותי, אלא אם צוין אחרת. יש לתאם את הפעולה לקראת סוף המחזור החודשי או תחילת המחזור הבא.
 
מטרות הבדיקה
 
קולפוסקופיה מבוצעת במטרה לזהות ממאירות של צוואר הרחם ושינויים העשויים להוביל לגידולים ממאירים. במרבית המקרים הבדיקה מבוצעת בעקבות תוצאות חריגות במשטח Pap ולעיתים מבוצעת במסגרת בירור דימום לאחר מגע מיני.
 
קולפוסקופיה מבוצעת גם במידה ומזהים ממצאים חריגים בבדיקת צוואר הרחם במהלך בדיקה גניקולוגית, כולל נגעים חריגים בצוואר הרחם או בנרתיק, יבלות גניטאליות או עדות לנגיף HPV, גירוי או דלקת של צוואר הרחם. קולפוסקופיה עשויה לשמש גם למעקב אחר נגיף HPV ולזיהוי שינויים חריגים העשויים להופיע לאחר טיפול.
 
תוצאות הבדיקה
 
במהלך הבדיקה הרופא עשוי לעדכן אודות זיהוי ממצאים חריגים.
 
במידה ובקולפוסקופיה או בביופסיה לא מזהים את הסיבה לממצאים החריגים במשטח Pap, הרופא עשוי להציע פעולה אחרת להמשך בירור.
 
פתולוג מומחה יבחן את דגימת הרקמה מצוואר הרחם וישלח את הדו"ח לרופא  המטפל. תוצאות ביופסיה מתקבלות בד"כ לאחר 1-2 שבועות, כאשר ממצאים תקינים שוללים עדות לממאירות או שינויים חריגים.
 
ממצאים חריגים אפשריים במהלך הבדיקה כוללים דפוס חריג של כלי דם, אזורים נפוחים, שחוקים או פגועים, פוליפים בצוואר הרחם או יבלות גניטאליות.
 
ממצאים חריגים בביופסיה עשויים לכלול שינויים העשויים להוביל לסרטן צוואר הרחם (קרויים דיספלזיה, או Cervical Intraepithelial Neoplasia), עדות לתהליך סרטני בצוואר הרחם או עדות ליבלות בצוואר הרחם (זיהום בנגיף HPV).
 
סיכונים
 
לאחר הביופסיה ייתכן דמם מסוים למשך עד שבוע אחת. עוד תתכן תחושת התכווצות קלה, תתכן תחושת צריבה בנרתיק ו/או הפרשה כהה במשך 1-3 ימים.
 
קולפוסקופיה וביופסיה לא יפגעו בפוריות של הנבדקות ולא כרוכות בסיכון מיוחד במהלך היריון.
 
יש ליצור קשר עם הרופא המטפל במקרים של דימום כבד מאוד או ממושך למעלה משבועיים, בנוכחות כאבים באזור הבטן או האגן או בנוכחות סימנים לזיהום (חום, הפרשות בעלות ריח רע).
 
בואו לדבר על זה בפורום האשה והרחם.
 

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום