תבחין אלרגיה

(0)
לדרג

מדריך בדיקות רפואיות: איך עושים בדיקת אלרגיה? מהן השיטות השונות ואיך יודעים במה לבחור?

מאת: מערכת zap doctors



תבחיני אלרגיה עוריים משמשים לזיהוי חומרים העלולים להוביל לתגובה אלרגית.

אופן ביצוע הבדיקה

ישנן שלוש שיטות בהן ניתן לבצע בדיקות עוריות להערכת אלרגיה.

  1. תבחין עורי (Skin Prick Test):

בבדיקה זו מציבים על העור כמות קטנה של החומר העלול להוביל לתסמינים, לרוב על הזרוע, הגפה העליונה או הגב. לאחר מכן, דוקרים את העור כך שהאלרגן חודר מתחת לשטח העור. איש צוות רפואי עוקב מקרוב אחר העור לזיהוי נפיחות ואודם או סימנים אחרים לתגובה. התוצאות מתקבלות לרוב בתוך 15-20 דקות. ניתן להשלים בדיקות למספר אלרגנים בו-זמנית.

  1. תבחין תוך-עורי (Intradermal Skin Test):

בבדיקה זו מזריקים כמות קטנה של האלרגן לתוך העור ולאחר מכן איש צוות רפואי עוקב אחר סימנים לתגובה באתר ההזרקה. בדיקה זו משמשת לעיתים קרובות יותר במטרה לזהות אלרגיה לחומר ספציפי, דוגמת ארס או פניצילין.

  1. תבחיני טלאי (Patch Test):

שיטה זו משמשת לאבחנת הסיבה לתגובות עוריות המופיעות לאחר מגע של חומר מסוים עם העור. בבדיקה זו מדביקים אלרגנים אפשריים לעור למשך 48 שעות ואיש צוות רפואי בוחן את האזור לאחר 72-96 שעות.

כיצד להתכונן לבדיקה?

לפני כל בדיקת אלרגיה יוצגו לנבדק שאלות בנוגע למחלה, מקום מגורים ומקום עבודה, אורח חיים והרגלי תזונה ודיאטה. תרופות המשמשות לטיפול באלרגיה עשויות להשפיע על תוצאות תבחינים עוריים והנבדק יתבקש להימנע מתרופות מסוימות לפני הבדיקה.

מטרות הבדיקה

בדיקות אלרגיה נועדו לקבוע אם חומר מסוים אחראי לתסמיני אלרגיה. הרופאים המטפלים ימליצו על תבחינים עוריים לאלרגיה בנוכחות קדחת השחת (נזלת אלרגית) ותסמיני אסתמה שאינם מאוזנים היטב עם טיפול תרופתי, אלרגיה למזון, פריחות עוריות עם הופעת אודם ו/או נפיחות לאחר מגע עם חומר מסוים, אלרגיה לפניצילין או אלרגיה לארס.

תבחינים .עוריים עשויים לשמש גם לאבחנת אלרגיה למזון. תבחינים תוך-עוריים אינם משמשים להערכת אלרגיה למזון בשל שיעור גבוה של תוצאות חיוביות-שגויות וסכנה לתגובה אלרגית חמורה.

תוצאות

במצב תקין אין שינויים עוריים בתגובה לחשיפה לאלרגן. התגובה השלילית מעידה לרוב כי הנבדק אינו אלרגי לאלרגן שנבחן. לעיתים רחוקות, תתכן תגובה שלילית בתבחיני אלרגיה למרות שבפועל קיימת אלרגיה לחומר הנבדק.

תוצאה חיובית בתבחיני אלרגיה מעידה על תגובה לחומר הנבדק. איש הצוות הרפואי יעקוב אחר הופעת אודם או נפיחות מקומית. לעיתים קרובות, תוצאה חיובית מעידה כי התסמינים נובעים מחשיפה לחומר. באופן כללי, תגובה משמעותית יותר מעידה על רגישות גדולה יותר לחומר שנבדק.

בנבדקים תתכן תגובה חיובית לאלרגנים במהלך תבחיני אלרגיה עוריים, אך ללא כל תגובה לחומר בחיי היומיום.

תבחינים עוריים לרוב מדוייקים מאוד. עם זאת, במידה ומנת האלרגן גדולה, גם נבדקים שאינם אלרגיים עשויים להגיב לאלרגן. הרופא המטפל יתייחס לתסמינים ולתוצאות התבחינים העוריים בהמלצתו על שינויי אורחות חיים בכדי להימנע מחומרים העלולים לגרום לתסמינים.

סיכונים

הבדיקות העוריות כרוכות באי-נוחות קלה מאוד בעקבות דקירת העור. לעיתים ייתכנו תסמינים דוגמת גרד, גודש אף, אודם בעיניים, דמעת או פריחה עורית במקרים של אלרגיה לחומר הנבחן. לעיתים רחוקות, תתכן תגובה אלרגית כל-גופית (אנאפילקסיס), העשוי להיות מסכנת חיים. לרוב תופעה זו מופיעה רק עם תבחינים תוך-עוריים ואנשי הצוות הרפואי מתכוננים לטיפול במקרים אלו.

בואו לדבר על זה בפורום אלרגיה ואסתמה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום