תרבית שתן

(0)
לדרג

בדיקת רפואיות: למה משמשת בדיקת שתן? כיצד להבטיח בדיקה מהימנה?

מאת: ד"ר עמית עקירוב

תרבית שתן היא בדיקת מעבדה המשמשת להערכת נוכחות חיידקים או פתוגנים אחרים בדגימת שתן.

אופן ביצוע הבדיקה

במרבית המקרים, איסוף הדגימה נעשה באופן סטרילי מאמצע זרם השתן במרפאה או בבית. הנבדק ישתמש בערכה ייעודית לאיסוף השתן. ניתן לאסוף דגימת שתן באמצעות הכנסת צינור גומי דק (קטטר שתן) לשופכה ולשלפוחית השתן. פעולה זו מבוצעת על ידי איש צוות רפואי במרפאה או בבית החולים. השתן מתנקז לשקית סטרילית ולאחר מכן מסירים את הקטטר. לעתים רחוקות, הרופא המטפל יבחר לאסוף דגימת שתן באמצעות החדרת מחט לשלפוחית השתן דרך העור באזור הבטן התחתונה. השתן נשלח למעבדה להערכת נוכחות חיידקים או פטריות. בדיקות אלו אורכות כ-24-48 שעות.

כיצד להתכונן לבדיקה

במידת האפשר, מומלץ לאסוף שתן לאחר שהשתן שהה בשלפוחית 2-3 שעות.

מטרות הבדיקה

הבדיקה מבוצעת בנוכחות תסמינים של זיהום בדרכי השתן או זיהום בשלפוחית השתן, דוגמת כאב או צריבה בזמן מתן שתן. תרבית שתן מבוצעת גם לאחר סיום טיפול כנגד זיהום, על-מנת להבטיח היעלמות של החיידקים.

תוצאות הבדיקה

במצב תקין, אין סימנים לזיהום ותתכן הופעה של פלאורה תקינה. לרוב דרושות 24-48 שעות לקבלת תוצאות תרבית שתן. בדיקה חריגה מעידה על נוכחות חיידקים או שמרים בתרבית השתן. המשמעות הינה ככל הנראה כי מדובר בזיהום בדרכי השתן או זיהום בשלפוחית השתן. בדיקות נוספות עשויות לסייע לרופא המטפל לזהות את החיידק או הפטרייה האחראיים לזיהום, ומהי התרופה האנטיביוטית הטובה ביותר כנגד הזיהום. לעתים, בתרבית שתן מזהים למעלה מסוג חיידק אחד, או שמזהים כמות קטנה בלבד של פתוגנים. יש לקחת בחשבון כי ייתכנו תוצאות שליליות-שגויות של בדיקת תרבית שתן בנבדקים שנטלו לאחרונה טיפול אנטיביוטי.

סיכונים

קיים סיכון נדיר מאוד להתנקבות של השופכה או שלפוחית השתן בעקבות הכנסת קטטר שתן.

בואו לדבר על זה בפורום אורולגיה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום